Blog

Krónikus betegségek gyógytornája

Vannak betegségek amik gyors lefolyásúak, idővel teljesen kikezelhetőek és vannak olyanok amelyek az egész életet végigkísérik. Ez utóbbiak a keringési betegségek, anyagcsere problémák, neurológiai kórképek. Az ilyen típusú problémák folyamatos kezelést és gyógytornát igényelnek, ezért nagyon fontos a mindenkori rendszeres állapotfelmérés, a tornagyakorlatok célirányos, hatékony, de emellett változatos rendszere és az, hogy a gyógytornásszal hosszú távú, bizalmon alapuló jó kapcsolat alakulhasson ki.

Részletek »

Egy 12 éves lánynak, aki már az autóba sem tudott beülni, a derék- és hátfájása miatt, fájdalomcsillapító gyógyszert és fűzőt javasoltak az orvosok! Ez tényleg megoldja a problémát?

Egy izgatott anyuka hívott fel, hogy tudok-e segíteni, mert nem akarja ilyen fiatalon gyógyszerekkel tömni, és fűzőbe kényszeríteni a kislányát. Úgy érezte, hogy ez csak tüneti kezelés lenne és egyik orvostól sem kapott arra megfelelő választ, hogy ez a probléma mitől alakult ki és vajon mitől fog elmúlni?

Nagyon örülök, hogy az anyuka előrelátó volt és megakadályozta a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatását, illetve a fűzővel együttjáró további izomgyengülést, ami tudatos aktív gyógytorna nélkül biztosan várható volt.

A fájdalomtól mindig van egy védekező, kompenzáló izomfeszültség, ami reflexszerűen kialakul, és láthatóan a testtartást is meghatározza. Ezt hívják antalgiás tartásnak. Ilyenkor különböző kérdőjelszerű, sántító, kanyargó testtartás alakul ki, mindenki számára egyértelműen láthatóvá válik, hogy az illetőnek fájdalmai vannak.

Ezt a fájdalmat és antalgiás testtartást valóban minél hamarabb meg kell szüntetni, mert újabb problémákat idézhet elő. Azonban, ha a kiváltó okot nem kutatjuk fel, és nem oldjuk meg az alap problémát, akkor hiába csillapítjuk a fájdalmakat, a test védekező reakciója újra és újra ki fog újulni, így csak idő kérdése, hogy mikor kerülünk újra ugyanabba a fájdalmas állapotba. Részletek »

„Állni, járni, nem tudtam, műteni akarták a porckorongsérvemet, de a gyógytornának köszönhetően, meggyógyultam!”

 „50 éves múltam és rá kellett jönnöm, hogy változtatnom kell az életmódomon! Leszoktam a dohányzásról, nem jártam el a munkatársakkal iszogatni és elkezdtem futni, mert ez tűnt a legegyszerűbbnek. Nagyon élveztem, hogy egyre nagyobb távokat tudtam megtenni, és olyan jól éreztem magam futás közben és utána, hogy szenvedélyemmé vált a hosszútávfutás. Már maratonokat futottam, elég jó kondiba kerültem, mikor egy napon kiléptem a zuhanyzóból,  kicsit megcsúsztam és hallottam, hogy reccsent valami ott deréktájon. Iszonyatos villámszerű fájdalom futott végig a jobb lábamon. Onnantól a lábamra alig tudtam ráállni, a fenekemen keresztül a hátsó combomba sugárzott a fájdalom. Vártam, hogy talán ha lefekszem, vagy várok néhány napot elmúlik, de semmi változás nem történt. Ülve borotválkoztam, és kb. 30 lépés után le kellett ülnöm, mert úgy fájt a lábam. Elmentem orvoshoz, csináltak  MR-t, ami kimutatta, hogy porckorongsérvem van. Azt mondták, hogy valószínüleg meg kell műteni, mert nagyon erősek a fájdalmaim, gyakorlatilag dolgozni se tudtam. Szerencsére egy barátomtól kaptam meg Bán-Kálnai Beáta gyógytornász telefonszámát, aki azt mondta, ha 3 hét alatt nincs jelentős javulás, akkor lehet, hogy tényleg nagy a baj!

Részletek »

Könyök mozgásának javítása

A könyököt érintő mozgásbeszűkülés általában ínhüvely gyulladás (teniszkönyök, golfkönyök) vagy a törések utáni rögzítés miatt alakulhat ki. Okuk és kezelésük is különböző, így egy témán belül nem említhetőek. Én most a TÖRÉS miatt kialakult mozgásbeszűkülés kezeléséről és a funkciójavításról írnék pár mondatot!
Részletek »

Februári sikertörténet

A történet nem februárban kezdődött ugyan, de gyors és elsöprő kezelés volt tele kellemes élményekkel, folyamatos és stabil gyógyulással, erősödéssel és növekvő hittel a Páciensem részéről.
Részletek »

Nyak-, váll-, vállöv gyógytornája

 Az elmúlt években gyógytornászi munkám során egyre erősebben tapasztaltam meg, hogy mekkora jelentősége van a nyak-,és vállöv (váll és lapocka) beszűküléseinek, izomegyensúly felborulásának és természetesen ezáltal ezek kezelésének!
Sokszor nem olyan könnyű felismerni ennek a területnek az érintettségét, pedig az innen kiinduló problémák felfelé a fej irányába és lefelé a derék vonalában is okozhatnak tüneteket. A nyak mozgásainak beszűkülése az izmok kötöttsége miatt fejfájást, szédülést, koncentráció zavart, a nyakban húzó fájdalmat okozhatnak. Gyakori tünet fáradt, merev nyakizmok esetén az, ha olvasáskor, vagy számítógép használatakor amikor a fej hosszabb ideig előre hajtott, erős fájdalom jelentkezik a tarkón, nyakban, vagy a lapocka felső csúcsánál. Ez jelzi a nyaki gerincszakasz, és/vagy a nyak izmainak kóros állapotát!

Részletek »

A gyógytorna csodája

 Elfogult vagyok a szakmámmal, elismerem! Nincs más mozgásforma amiben ennyi újdonságot és szépséget tudnék felfedezni! Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Pácienseim is egyre szebb és több dologra hívják fel a figyelmemet rendszeres gyógytornájuk végzése közben, vagy hosszasabb gyógytorna terápiájuk után. Az igazi jóleső érzés pedig az, amikor egy terápia végeztével az egykori Betegem most már erősen, és megújulva nem a gyógytorna befejezését kéri hanem azt, hogy dolgozzunk tovább azon, hogy izmai más területeken is edződjenek, mozgása tudatosabbá és könnyebbé váljon és ízületeit kímélve élhesse tovább a mindennapokat!

Részletek »

Miért népbetegség a derékfájás és a porckorongsérv?

Már mindenki tudja, hogy mozgásszegény az életmódunk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve, ami az izomban egy állandóan fokozott izomfeszültség formájában hagy nyomot. Tudjuk, hogy egyoldalú a terhelésünk és mindez vezethet az izomegyensúly megbomlásához, ami derékfájást, vagy előrehaladottabb formában porckorongsérvet is okozhat. Már sokféle szemszögből megközelítettük a témát, és szinte hallom az általános orvosi javaslatokat is, hogy hogyan tudjuk mindezt kiküszöbölni! Vigye el a gyereket, úszni, menjen gerinctornára, csontkovácshoz, masszázsra, cserélje le az ágyát, feküdjön föl a denevérpadra, tegyen magára elektromos izomstimulálót, vagy egyéb vérkeringés fokozó pakolásokat…. Számtalan ilyen javaslattal találkozhattunk és próbáltunk is ki párat és tényleg el is múltak ideiglenesen a tünetek!De vajon miért csak ideiglenesen? Miért jöttek vissza? Miért mondjuk magunkra, hogy derékfájósok vagyunk? Miért nem tudunk ezzel a tünettel leszámolni?

Részletek »

Kedves Érdeklődő!

Szeretettel köszöntjük Önt a jogyogytorna.hu oldal indulásának alkalmából!

Tanúja lehet, most annak, hogy két szakmájáért rajongó gyógytornász, akik maximálisan a paciens mielőbbi gyógyulását tartják szem előtt, hogyan valósítja meg azt a célját, hogy az emberek többet tudjanak meg a kialakult betegállapotuk okáról, a gyógyulás lehetséges útjairól, a szakszerű és hatékony gyógytorna eredményeiről.

Részletek »