Neurológiai betegségek

-STROKE utáni rehabilitáció: Speciális gyógytornát igénylő károsodás, mely gyógytornász által vezetett mozgásterápiával gyógyítható, vagy az állapotromlás visszaszorítható, lassítható!

sclerosis multiplex: a betegség általában fiatal felnőtt korban alakul ki, lassan romlik, az egész életet végigkíséri. Mivel a mozgások és a mindennapi funkciók egyre beszűkültebbé válnak, a gyógytorna terápia ezeket az elváltozásokat igyekszik javítani, karban tartani, az állapotot kezelhető szinten fenntartani. Minél hamarabb kezdődik el a speciális mozgás terápia annál ígéretesebb az eredmény! Az elvesztett izomkontrol és az egyre gyengülő izomzat rendszeres tornával a mindennapok ellátásához is megfelelő szinten tartható.

-Parkinson kór: az idősek betegsége amit egyensúlyvesztés, koordinációs zavar, általános gyengeségérzés és egyre romló funkciók kísérnek. A kéz remegése, a láb merevsége a betegség velejárói lehetnek, de bizonyos esetekben csak a koordináció és az egyensúly zavara jellemzi. Mielőbbi diagnosztizálása és a mozgásterápia megkezdése a beteg jövője szempontjából meghatározó, mert bizonytalanságát egyre jobban elveszített Beteg a gyógytornára is nehezebben reagál, az izmok merevsége pedig a terápiát visszavetheti, az eredményt ronthatja. Fontos a mindennapi tevékenységek megtartása és az, hogy a beteg kialakuló passzivitását a  speciális mozgásterápia  visszatartsa a teljes inaktivitástól!

Alzheimer kór:  a betegség akkor kezelhető jól gyógytornával, ha a pszichés és mentális érintettség még nem súlyos, a Páciens együttműködő, kooperatív. A tünetek sokszor ízületi és mozgásbeli problémákkal jelentkeznek, az egyensúly romlik, az általános gyengülés miatt szédülés, bizonytalanság,majd esés következhet be. A gyógytorna az izmok erejének megtartásával a Beteg minél tovább tartó aktív állapotát igyekszik elősegíteni.