Mozgásszervi betegségek

-derékfájás, porckorongsérv: gerincünk mindennapi terhelése, leginkább túlterhelése, a helytelen testtartás és a gyenge törzsizmok miatt a gerincben degeneratív elváltozások, fájdalmas izomkötöttség és terhelésre jelentkező intenzív fájdalom jöhet létre. Amennyiben a probléma „csak” a csontos szerkezetet érinti, gyógytornával, célirányos törzsizom erősítéssel javulás következhet be, de ha a helyzet súlyosabb és már a porckorongok is károsodást szenvedtek, akkor műtéti eljárással javítható az állapot. Akár műtéti, akár konzervatív (gyógytorna) a kezelés, a mozgásterápia elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő izomegyensúly kialakuljon és ezáltal egy rugalmas, terhelést jobban viselő szerkezet alakuljon ki. Fontos a gerinc rendszeres átmozgatása és a törzsizomzat karban tartása.

-nyak-, vállfájdalmak: a sok ülés, a helytelen tartás, a reflexesen felhúzott vállak és mereven tartott nyak észrevétlenül mozgás beszűkülést és ezáltal először kellemetlen kötöttséget, majd fájdalmat okoz. A nyak és vállöv kezelése aktív mozgásterápiával és manuális technikákkal történik, hogy hatékonyan és hosszú távon maradjon fenn a lazább, mozgékonyabb és fájdalom mentesebb állapot.

-zsibbadó végtagok: akár alsó, akár felső végtagokról beszélünk, a tartósan fennálló, sokszor az erőkifejtést is akadályozó zsibbadás nagyrészt idegi eredetű. Általában kézben, vagy lábban, lábfejben illetve ülőcsont körül jelentkezik, először csak időszakos, majd állandósulhat. A betegség súlyosságát jelzi, ha a zsibbadás már a mindennapi tevékenységet is erősen befolyásolja, például, állás, vagy séta, kézfogás, vagy markolás. A gyógytorna segítségével felszabadítható a test azon területe ahol egy izom, vagy izomcsoport nyomást gyakorolva a kilépő, vagy haladó idegre a zsibbadást okozza.

-balesetek, törések, sportsérülések: hosszú lenne elemezni a lehetőségeket és az arra megfelelő gyógytornát, egy dolog nagyon fontos; minden törés, ínsérülés, porcleválás, szalagszakadás, sérülések, sportsérülések utáni hosszan tartó rögzítés szakszerű gyógytornát igényel!

-gerincferdülés: a gerinc védelme, kezelése és speciális terápiája elengedhetetlen ha a szerkezet az anatómiai viszonyoktól eltérő. A gerincferdülés gyakori gyermekkorban, de felnőtt-, vagy idős korban is kialakulhat a túlterheltség, vagy más alapbetegség miatt (pl. osteoporosis). Kezelése speciális gyakorlatokból és az izomegyensúly megfelelő helyreállításából áll. Amennyiben a gerinc ferdülete már nem állítható helyre, a gyógytorna akkor is fontos, hisz a megváltozott szerkezethez az izmokat is ennek megfelelően edzeni és kondícionálni kell.