Egy 12 éves lánynak, aki már az autóba sem tudott beülni, a derék- és hátfájása miatt, fájdalomcsillapító gyógyszert és fűzőt javasoltak az orvosok! Ez tényleg megoldja a problémát?

Egy izgatott anyuka hívott fel, hogy tudok-e segíteni, mert nem akarja ilyen fiatalon gyógyszerekkel tömni, és fűzőbe kényszeríteni a kislányát. Úgy érezte, hogy ez csak tüneti kezelés lenne és egyik orvostól sem kapott arra megfelelő választ, hogy ez a probléma mitől alakult ki és vajon mitől fog elmúlni?

Nagyon örülök, hogy az anyuka előrelátó volt és megakadályozta a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatását, illetve a fűzővel együttjáró további izomgyengülést, ami tudatos aktív gyógytorna nélkül biztosan várható volt.

A fájdalomtól mindig van egy védekező, kompenzáló izomfeszültség, ami reflexszerűen kialakul, és láthatóan a testtartást is meghatározza. Ezt hívják antalgiás tartásnak. Ilyenkor különböző kérdőjelszerű, sántító, kanyargó testtartás alakul ki, mindenki számára egyértelműen láthatóvá válik, hogy az illetőnek fájdalmai vannak.

Ezt a fájdalmat és antalgiás testtartást valóban minél hamarabb meg kell szüntetni, mert újabb problémákat idézhet elő. Azonban, ha a kiváltó okot nem kutatjuk fel, és nem oldjuk meg az alap problémát, akkor hiába csillapítjuk a fájdalmakat, a test védekező reakciója újra és újra ki fog újulni, így csak idő kérdése, hogy mikor kerülünk újra ugyanabba a fájdalmas állapotba.

A fűző azokban az estekben hasznos, mikor olyan mértékű a testen a deformitás ( pl. gerincferdülés bizonyos súlyosabb eseteiben ), hogy az izommal még nem, vagy már nem korrigálható,  illetve a fűző nélküli terhelés ( állás, járás, hétköznapi tevékenységek ) a gerincet további súlyosabb deformitásra kényszeríti.

Ilyenkor fontos a fűzőt hordani, de nagyon komoly és rendszeres gyógytornát kell ezzel párhuzamosan folytatni, mert pusztán az izmok megtámasztása kiváltja az izmok munkáját és további izomgyengülést eredményez, tehát gyógytorna nélkül tovább rontunk a helyzeten!!!Ha tudatosan és precízen megfelelő szakemberrel dolgozunk, akkor a még nem rögzült deformitások esetében a fűző, hamar elhagyható.

A fűző tehát önmagában gyógytorna nélkül nem oldja meg a problémát, mert nem erősíti meg az inaktív izmokat, csak pihenteti a túlterhelteket. Ha valaki rendszeresen használ ilyen segédeszközt, vagy mozgásszervi problémákra ( izomfeszülés, antalgiás tartás, izom merevség …) gyógyszereket szed, az ne felejtse el, hogy a mozgásszervi eredetű fájdalmakat, problémákat csak mozgással lehet megoldani. Minden más ennek csak a kiegészítése lehet!

 

Bán-Kálnai Beáta

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*