„Állni, járni, nem tudtam, műteni akarták a porckorongsérvemet, de a gyógytornának köszönhetően, meggyógyultam!”

 „50 éves múltam és rá kellett jönnöm, hogy változtatnom kell az életmódomon! Leszoktam a dohányzásról, nem jártam el a munkatársakkal iszogatni és elkezdtem futni, mert ez tűnt a legegyszerűbbnek. Nagyon élveztem, hogy egyre nagyobb távokat tudtam megtenni, és olyan jól éreztem magam futás közben és utána, hogy szenvedélyemmé vált a hosszútávfutás. Már maratonokat futottam, elég jó kondiba kerültem, mikor egy napon kiléptem a zuhanyzóból,  kicsit megcsúsztam és hallottam, hogy reccsent valami ott deréktájon. Iszonyatos villámszerű fájdalom futott végig a jobb lábamon. Onnantól a lábamra alig tudtam ráállni, a fenekemen keresztül a hátsó combomba sugárzott a fájdalom. Vártam, hogy talán ha lefekszem, vagy várok néhány napot elmúlik, de semmi változás nem történt. Ülve borotválkoztam, és kb. 30 lépés után le kellett ülnöm, mert úgy fájt a lábam. Elmentem orvoshoz, csináltak  MR-t, ami kimutatta, hogy porckorongsérvem van. Azt mondták, hogy valószínüleg meg kell műteni, mert nagyon erősek a fájdalmaim, gyakorlatilag dolgozni se tudtam. Szerencsére egy barátomtól kaptam meg Bán-Kálnai Beáta gyógytornász telefonszámát, aki azt mondta, ha 3 hét alatt nincs jelentős javulás, akkor lehet, hogy tényleg nagy a baj!

Ekkor én már egy éve futottam hetente 3 szor 10-15 kilométereket. Azt gondoltam, hogy jó a kondim, erős vagyok, és őszintén reméltem, de nem gondoltam, hogy a gyógytorna nekem tud segíteni. A műtéttől jobban féltem, ezért szorgalmasan csináltam a Beával a gyakorlatokat. Megdöbbentő volt számomra, hogy milyen gyenge izomcsoportokat talált rajtam a gyógytornász. Olyan pozíciókban kellett tornáznom, hogy a lábamat még csak megemelni sem tudtam! Már az első alkalom végén csökkent a fájdalom, és pontosan 3 hét múlva teljesen tünetmentes voltam! Bármit csinálhattam, tudtam újra járni, dolgozni, nem volt fájdalmam, nem zsibbadt a lábam és elkezdtem újra futni is! Hihetetlen és fantasztikus, hogy azóta fél év telet el és semmi nyoma annak, hogy valaha, milyen fájdalmaim voltak! Nagyon hálás vagyok a gyógytornászomnak és remélem, másoknak is sikerül elkerülni a műtétet!”

 Érdekes, hogy a rendszeresen sportoló emberek egyes izomcsoportjai is milyen gyengék tudnak lenni! Ha csak egyfajta sportot űzünk, az csak bizonyos izomcsoportokat terhel, ezért fontos valamilyen ellenirányú sportot, vagy gyógytornát is igénybevenni, hogy az izomegyensúly megmaradjon. A probléma oka nem a sport volt és nem is a zuhanyból való kilépéskor a semmiből alakult ki a sérv. Általában már van egy gyenge láncszem, vagy terület, ami egy nagyobb igénybevételt már nem képes tolerálni és kialakul egy erőteljesebb statikai krízis. Az a kérdés, hogy miért ez a terület volt a gyenge láncszem? Ehhez kell a tudatos, precíz állapotfelmérés és célirányos izomerősítés.

Bán-Kálnai Beáta gyógytornász

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*